Vraag offerte aan van dit type houtsoort:

Vraag offerte aan
gedetailleerde eigenschappen houtsoort

Amarante(purperhart) informatie

Atibt: Amarante(purperhart)
Andere namen: Violetwood, guarabu, pau roxo, roxinho (Brazilië), tananeo (Colombia), amarante, bois violet (Frans Guyana). Purpleheart, koroborelli (Guyana), palo morado(Mexico), nazareno, morado ( Panama, Venezuela), popohatti, dastan, korobelli, malako ( Suriname), amaranth( Verenigde Staten).
Botanische naam: Peltogyne venosa (VAHL) BENTH.(=P. confertiflora BENTH.), P. pubecens BENTH.(=P. paniculata BENTH.), P. spec. div.
Familie: Leguminosae (Caesalpiniaceae).
Groeigebied: Suriname en tropisch Zuid- en Midden Amerika.
Boombeschrijving: Hoogte 38-45m met tot 3,5m hoge wortelaanlopen. De rechte cilindrische takvrije stam is 12-15m lang en heeft een diameter van 0,4-0,7m maximaal 1,0m.
Aanvoer: Gekantrecht hout.
Houtbeschrijving: Het vaalbruine kernhout verkleurt aan het licht blootgesteld snel tot mooi paarsblauw. Om deze kleur zo goed mogelijk te behouden, dient met het hout goed van de lucht af te sluiten met was of bepaalde vernissoorten. Werkt met het hout niet af, dan verkleurt de paarse kleur tot vuilbruin. Het spinhout is wit tot grijsbruin en is 30mm-60mm breed.
Houtsoort: Loofhout
Draad: Recht, golvende draad, warrige draad en kruisdraad komen voor.
Nerf: Matig fijn tot fijn.
Volumieke massa: 850 (700-1050)kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100kg/m3.
Werken: Gering.
Drogen: Langzaam, weinig neiging tot trekken en scheuren.
Bewerkbaarheid: Purperhart is door zijn hoge volumrieke massa goed te bewerken. Bij rechte draad glad af te werken. Ook is het goed te draaien en te steken.
Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.
Lijmen: Goed.
Buigen: Matig.
Oppervlakafwerking: Goed. Als de paarse kleur is verminderd, kan door insmeren met zuur(citroenzuur) de kleur weer worden opgehaald.
Duurzaamheid: Schimmels 2-3. Termieten D.
Sterkteklasse:
Impregneerbaarheid: Kernhout 4. Spinhout 1.
Bijzonderheden:
Toepassingen: Voornamelijk voor decoratiewerk, beeldhouw- en snijwerk, kleine meubelen, draaiwerk, betimmeringen, lijsten,knoppen en grepen, maatlatten en mesheften, leuningen, muziekinstrumenten, fluiten, dirigeerstokken,fineer enz. Purperhart is geschikt voor gebruik in de chemische industrie. In de landen van herkomst ook toegepast voor constructiehout, kozijnen, ramen, balken, bedrijfsvloeren, water- en bruggenbouw, remmingwerken enz.
Kwaliteitseisen:

 

Terug naar houtsoorten

 

Andere houtsoorten

Loofhout

Loofhout

Loofhout

Loofhout